Herkese merhaba...
Yaz artık kendini göstermeye başladı ve ben de bu duruma çok
sevinenlerden değilim. Çünkü gerçekten en sevdiğim mevsim kış J Konuyu çok saptırmadan
hemen asıl konuma döneyim. Kansızlık birçok insanın sorunu ve bazıları da
sürekli ilaç kullanmak durumda L
Fakat eğer aşırı bir kansızlığınız yok ise (genetik olabiliyor) bazı gıdalarda
bu durumun önüne geçmeyi başarabiliyor. Şimdi bir bakalım;
Bu durum en fazla hamilelerde, çocuklarda, bayanlarda
görülüyor. Demir eksikliği anemisi ciddi derecede başa bela! Tedavi önemli
çünkü özellikle çocuklarda bu duruma bağlı olarak enfeksiyon riski artıyor. Yetişkinlerde
sürekli yorgunluk, eklem ağrıları görülüyor.
Tüketilmesi gereken gıdalarda en başı kırmızı et çekiyor. Sonrasında
ise, karaciğer, tavuk eti, balıketi, üzüm, pekmez, yumurta, yeşil yapraklı
sebzeler, kuru baklagiller, kuru dut, fındık geliyor. Önemli nokta; bu gıdaları
C vitamini ile birlikte tüketirseniz demir emilimini arttırır. Ters etki olarak
da kalsiyum içeren gıdalar da demir emilimini azaltır. Bu duruma dikkat etmek
gereklidir.
Eğer kırmızı et tüketemiyor iseniz; benim kendimden
onayladığım demirimi arttıran gıda pekmez oldu. (keçiboynuzu özellikle) Her gün
sabahları aç karnına bir yemek kaşığı tüketerek tam 3 ay sonra kan tahlili ile
demir miktarıma tekrar baktırdım ve 40 µg/dL iken 120 µg/dL’ye
ulaştı ve hiç ilaç takviyesi kullanmadım.
Doktor kontrolünde kan tahlilleriniz yapmaya özen gösterin. İnanın
bunun dışında anlaşılmıyor sağlık sorunlarınız. Senede 2 kez alışkanlık haline
getirin derim ;) Sağlıklı bir hayat dilerim herkese...
Görüşmek üzere…