18 Şubat 2017 Cumartesi

Meyvelerin Yanlış Tüketimi...

Herkese merhaba…

Bugün yine gündemde olan bir konuda bahsetmek istiyorum. Meyvelerin zararları… Aslında yararından çok bilinçsiz tüketildiğinde zararları da kaçınılmaz oluyor. Biraz bahsedelim şimdi.


Her meyvenin malum kendine özgü bir içeriği var. Buna göre tükettiğimizde antioksidan, vitamin alıyoruz. Kanserde, bağışıklık sistemi üzerinde hatta kalp hastalıklarında bile vücudumuza olumlu etkileri oluyor. En fazla da kırmızı meyveler bu görevi üstleniyorlar. Özellikle böğürtlen, siyah erik, yaban mersini.

Gelelim tüketiminde dikkat etmemiz gerekenlere. Eğer meyve çok tatlı ise içeriğinde çok fazla meyve şekeri olan fruktoz var demektir. Günlük vücudumuza 15-20 gramdan fazla früktoz almamız gerekiyor. Örnek olarak kuru kayısının 100 gramında 14-15 gram, kuru incirde ise 20-25 gram früktoz bulunmaktadır. Taze meyvelerde bu oran daha azdır. Kaloride buna doğru orantılı olarak artmaktadır.

Diyelim ki aşırı meyve tüketiyorsunuz. Size zararları; aşırı früktozdan kaynaklı kanda ürik asit seviyesi artışı, gut krizleri, tansiyon bozukluğu, kandaki trigliserid artışı, HDL (iyi kolestrol) düşüşü gibi. Yanında aldığınız kaloriden kaynaklı kilo da hediyesi 😃

Tavsiye edilen meyve tüketimi ise; yemeklerden hemen sonra, uyumadan hemen önce tüketmemeniz.  Ara öğünlerde ve yemeklerden 30-60 dk. önce tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır. Tabii aşırıya kaçmadan ve bilinçli olarak tüketmek yararınızadır ki mümkünse gerçekten organik meyve tüketmek en iyisidir. Artık malum meyve diye aldığınız her şey genetiği ile oynanmış olduğundan dolayı 😐

Hazır meyve sularına hiç değinmek bile istemiyorum şuan. Onları ayrıca yazmak istiyorum ;)

Görüşmek üzere…

4 yorum:

  1. Birde büyüklerimiz 'Bol bol ye. Vitamindir. Bir şey olmaz.' derler. hıh.

    YanıtlaSil
  2. ay ben hergün bikaç muz yiyiom kötü müüüü:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok yeme derim :)))) fazlası zarar ;)

      Sil

Powered by Blogger. Blogger Template by Intikali.org. Supported by Iskael and BlogSpot Design.