Selam…
Haydi bugün hepinizin duyduğu ve çoğu insanında artık aşina
olduğu glütenden bahsedelim.
Glüten en fazla buğday olmak üzere, çavdar, arpa, yulaf gibi
bazı tahıllarda bulunan bir proteindir aslında. Evet, en fazla ekmekte
kullanılır sebebi ise; ekmeğin mayalanmasına ve kabarmasına yardımcı olmak.
Buğdayda 30 farklı protein var ama bunlardan sadece glutanin ve gliadin su ile
birleşir, ekmekteki suyu tutar ve glüten zincirlerini oluşturur.
Demin belirttiğim gibi aslında birçok tahılda glüten var ama
bize en etkilisi buğdaydaki glütendir. Bazı insanlar glütenin sindirmezler.
İnce bağırsaklarında glüten emilimi olmaz. Bu kişilere çölyak hastaları denir
ve glütensiz ürünler tüketmeye çalışırlar. Kesinlikle dikkat edilmesi gereken
bir konudur. Erken teşhisi olmaz ise, kansızlık, kemik erimesi görülebilir.
Belirtileri nelerdir derseniz; kabızlık, karın ağrısı, aşırı
gaz, demir eksikliği, kemik ağrısı, uyuşma, ödem gibi. Tabii sizde bunlardan
birisi var ise hemen glütene yormayın. Farklı bir rahatsızlıkta olabilir ama
aklınızda bulunsun. Çölyak hastası da olabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gerekenler; öncelikle glütensiz gıdalar
tüketmesi gerekiyor. Tam buğday, arpa, yulaf, çavdar kesinlikle hayatınızdan
çıkmalıdır. Paketleri aldığınız gıdaların içeriğini okumayı aman unutmayın.
Kozmetikte de glüten olabilir. Şampuanlar, ev temizleyiciler
kesinlikle glütensiz olmalıdır. Rujlara, kremlere aman dikkat! Karton
bardaklar, yapışkan kenarlı zarflarda da glüten var. Ağzınız ile teması
kesilmelidir.
En önemlisi de evde veya dışarda kullanılan araç gereçlerin
hijyenidir. Eğer glüten alerjiniz var ise; çatalınız, bıçağınız, tabağınız,
bardağınız her şeyiniz yeni alınmış ve sadece size özel olmalıdır. Aynı şekilde
yemek yaptığınız tencereler ve fırında yemek yapılıyor ise o bile sadece size
olmalıdır. Sebebi; glüten kelimesindeki glü zaten zar demektir. Yani
yapışkandır. Bir kez bile kullanılan bir araç-gereçte kesinlikle kalır. Bu
sebeple herşey size özel olmalıdır…
Sağlıkla kalın…
İadeyi ziyarete geldim. Çok hoş bir bloğunuz varmış. Daha sık görüşmek dileğiyle. Sevgiler,
YanıtlaSilHoşgeldinizz :))
Silbaksanaa, bir akraba kız istemesine davetliydik. iki tür yemek vardı davette evde, glutenliler ve glutensizler diye :)
YanıtlaSilayyy o da güzelmiş :)
SilMaalesef olumlu yanları varken bir çok olumsuz yanı da ar glutenin:(
YanıtlaSilBu arada o samimi yorumunu bloğuma bıraktığın için teşekkür ediyorum.
Ben de senin güzel bloğunu takibe alıyorum:)
Ayy çok teşekkür ederimmm :)) çok mutlu oldum :)
SilMerhaba, blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım. Bana da beklerim :) Sevgiler!
YanıtlaSilmerhabaa :) hoşgeldiniz bende hemen geliyorumm :)
SilHer şeyde glüten var neredeyse... :)
YanıtlaSilAy sormayın ya maalesef :)
SilGerçekten güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.Paylaşım için teşekkürler...
YanıtlaSilBen teşekkür ederim yorumunuz için:)
SilMerhaba,sizi yeni keşfettim,Deep sağolsun.Buraya bayıldım,gerçekten çok faydalı.Bana da beklerim.Sağlıkla kalın. :)
YanıtlaSilhttps://seymenleyla.blogspot.com/
Çok teşekkür ederim hemen geliyorum :) :)
SilNeyse ki ülkemizde de arttı glütensiz ürünler... Çok ciddi sıkıntı yaaa:( Sevgiler...
YanıtlaSilAynen haklısınız :) teşekkür ederim :)
SilNe yazık ki bilmiyordum. İlk defa burada öğrendim ben glüteni, faydalı oldu bu yazı benim için :)
YanıtlaSilKaleminize sağlık, efendim :)
Ne mutlu bana o zaman :) teşekkür ederim :)
Sil